VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
Ders çalışırken verim elde etmenin ilk unsuru hiç kuşkusuz istekli olmaktır. Peki ya isteksizseniz, ama dersinize de çalışmak zorundasınız. Peki böyle bir durumda öğrenci nasıl istekli hale getirilir?
1. Öğrenciye eğitim görmenin gerekleri açıklanmalı, ona geleceğe ilişkin planlar yapmasında bir amaç belirlemesinde yardımcı olunmalıdır.
2. Öğrencinin başarılarını takdir edin. Ondan çok şey bekleyerek korkutmayın. Kendine güvenini kırmayın. Başarısız olduğu zamanlarda bile ona başarabileceğini, buna inandığınızı belirtin.
3. İnsanlar, sonunda bir sınama-ölçme-değerlendirme olan konulardan kaygı duyarlar. Bu kaygının rahatsız edici boyutta olmasını engellemek için öğrencinize güven verin.
4. Öğrenciyi ders çalışmaya istekli kılmak için önlemler alın. Sevmediği veya zorlandığı bir dersi çalıştıktan sonra onun sevdiği bir şeyi yapmasına izin verin. Onu takdir edin. Çalışma sonrası birlikte güzel vakit geçirmek için anlaşmalar yaparak ders çalışmayı zevkli bir hale getirebilirsiniz.
5. Öğrenciler kendilerini belli bir amaca yönlendirirken temelde iki yöntemle çalışırlar: Birincisi korku veya korkutma yoluyla ders çalışmaktır. Bu yöntemle yapılanlar değil yapılamayanlar görülür. İkinci yöntem teşvik duygusuna dayanır. Burada belirlenen amaca ulaşmanın olumlu sonuçları düşünülür.Saptanan amaca ulaşmak için atılan her olumlu adımın görülür ve teşvik edilir. Bu motivasyon tarzında yapılamayanlar değil yapılanlar görülür.
ÇALIŞMA ORTAMININ DÜZENLENMESİ
1. Çalışmaya başlamadan önce çalışma ortamının hazırlanması gerekir. Bu ortam mümkün olduğunca iyi havalandırılmalı ve sessiz olmalıdır.
2. Çalışma masası derli toplu olmalı,masa üzerinde çalışma araç-gereçlerinden başka şey bulunmamalıdır.
3. Çalışma masası sadece ders çalışmak için kullanılmalıdır. Çalışma masasına oturulduğu zaman masa çalışmak için uyarıcı olur.
4. Ders çalışma ortamında resim, poster,afiş bulunması dikkati dağıtır. Yine ders çalışırken müzik dinlemek de yoğunlaşmayı engeller. İnsan aynı anda birçok uyarıcıyı alabilir ancak bunlardan birisine dikkatini verebilir. Bu nedenle ya ders çalışılmalı ya da müzik dinlenmelidir. Müziği ödül olarak kullanmak yani çalışmadan sonra müzik dinlemek en doğrusudur.
5. Ders çalışırken televizyon ve telefondan uzak durun. Yatarak ders çalışmayın. Bundan tek sonuç çıkar uyumak ve gevşemek.
6. Çalışmaya başlamadan önce hafif bir kahvaltı yapılmalıdır.
7. Çalışma sırasında hayal kurmaya başlarsanız bir kağıda işaretler koyarak bunu her seferinde azaltmaya çalışın.
PLANLAMA
1. Başarısızlık nedenlerinden en önemlisi öğrencilerin nasıl ders çalışacağını bilmemesinden kaynaklanmaktadır. Öğretim faaliyetlerini planlamadan önce şu formülü göz önünde tutmalıyız: 5 N Formülü
a-Neyi öğreniyorum? (Konu)
b-Niçin öğreniyorum? (Amaç)
c-Nasıl öğreneceğim? (Yöntem)
d-Nelerle öğreneceğim? (Kaynak ve Araçlar)
e-Ne kadar öğrendim? (Değerlendirme)
2. Başarıya ulaşmak için şunlar gereklidir:
* Kendini tanımak, yeteneklerini ve sınırlarını bilmek.
* Zamanı iyi kullanmak.
* Amaç belirlemek (uzun ve kısa vadeli amaçların belirlenmesi)
* Öğrenme stillerini bilmek(görsel, işitsel ve dokunsal öğrenme stilleri)
* Tekrar – Art arda uzun tekrarlardan çok, aralıklı kısa tekrarlarla öğrenilenler daha kalıcı olur.
3. İnsan yoruldukça dikkati daha çabuk dağılır. Bu nedenle çalışmalarınızda 5-10 dakikalık dinlenme araları verin.
4. Çalışmalara küçük adımlarla başlamak gereklidir.Bilinenden yola çıkıp bilinmeyene adım adım ilerleyin.
5. Not tutmak, duyduklarınıza mantıklı bir çerçeve sağlayarak dersi etkin bir şekilde dinlemenizi sağlar, öğrenmeyi kolaylaştırır. Derslerde not tutarken şu noktalara dikkat edin:
*Notlarınızı küçük bir kağıda sıkıştırmayın.
*Sayfa kenarlarında yeterli boşluk bırakın.
*Sizin için anlamlı kısalmalar yaparak not alırsanız zamandan tasarruf da etmiş olursunuz.
*Konuşmanın hızlı olduğu ve not alamadığınız yerlerde çizgiler koyun.bu kaçırdığınız sözcüklerin yaklaşık miktarını belirler ve daha sonra tamamlamanızı sağlar.
6- Etkinliklerinizi, çalışma, dinlenme ve eğlence kurallarına göre düzenler ve planlarsanız başarı kendiliğinden gelecektir.
PROGRAM YAPMAK
Öğrencinin bir çalışma programı olmalıdır. Bu onu hem ders çalışmaya istekli kılacak,hem de öz disiplinini geliştirmesini sağlayacaktır.Yapılacak program gerçekçi olmalı,öğrencinin kapasitesine ve koşullarına uygun olmalıdır. Ders çalışma programı hazırlanırken şu hususlara dikkat edilmelidir:
* Ders çalışmaya okuldan eve geldikten en az yarım saat sonra başlanmalıdır.
* Yemek saatine kadar önemli derslerin bitirilmesine önem verilmelidir.
* Uyku ve dinlenme zamanlarını öncelikle planlamak gereklidir.
* Her çalışmadan sonra 5-10 dakikalık tekrara yer verilmelidir.
* Yorgunluk, açlık, hastalık gibi durumlar söz konusuysa ders çalışılmamalıdır.
* Program esnek olmalı ,öngörülemeyen durumlara göre değiştirilebilmelidir.
* Programda dersler önem derecesine göre sıralanmalı,çalışmaya zor konulardan başlanmalıdır.
Öğrenmenin büyük kısmı okulda gerçekleşir. Evde yapılacak çalışmalar öğrenilenlerin pekiştirilmesini ve unutulmamasını sağlar. Ne sadece dersi dinlemek ne de sadece evde çalışmak yeterli olur. Her ikisinin de kolektif bir şekilde yürütülmesi gereklidir.
VE SON OLARAK ÖĞRENİLENLERİN TEKRARI…
Not: Kendiniz için en uygun ders çalışma programını, okulunuzda bulunan rehber öğretmenleriniz aracılığıyla hazırlayabilirsiniz.
ben normalde hep ders çalışırım calısıncada herkesi geçerim çok şükür böyle bir yeteneğim var bu sene 9.sınıfım fewn lisesini çok az bi puanla kaçırıdm çok üzügünm vede bu sene çalışma isteğimi tamamen kaybettim inş. ikinci dönem düzeltirim öyle umuyorum 😀 😐 😐
Herkese tavsiye ediyorum hiç pişman olmayacağınızı umuyorum çünkü cok guzel gercekten…
ben 9. Sınıf öğrencisiyim ve bu planlara uyarak kendimi rahat hissediyorum teşekürler deniztopu taktir alcam bu sene oley oley oley
bunların hepsi bende var ama niyeyse bende hiç ders çalışma isteği yokk 😡 😈 😯 ❓
bende çok beğendim 6.sınıfa gidiyorum çalışmaya devam ediyorum işallah fen lisesine girerim 😐 😎
ben 4.sınıfa gidiyorum düzenli ders çalışmanın yolları nelerdir yardımcı olurmusunuz 😕 😥 😈
bende ara ara gaza geliyorum ama yeterli olmuyo dogal gaz lazım 😀
gercekten güzel olmuş tebrikler bu siteye:D 😆
SÜPER AMA BUNLARIN HİÇBİRİ BENDE YHOK 😛 😐 😡 😳
süperrrrrrrrr 🙂
ders çalışmak çok süper bi şey yav 😉
😐 sbs sonuçlarınızı yazın gençler 😈
Benim 6da 447.914 7de 446.118 aldım çokta inek değilim
😛 😛 😀
Merve valla tbrk ediorm seni Bnde Lise 1 öğrencisiym ama pek çalıştığım söylenemez.yazılılar 1 1 gelince biraz gaza geliorm sıkı çalışıorm ama en fazla 2-3 gün sonra yine tembelliğe geçiyorum şu çalışma işini bi türlü rayına koyamadım ama haydi hayırlısı..
😉 çok güzel olmuş. ödevim en uygun bu oldu.*TEŞŞEKKÜRLER*
ilgimi çekti bu yazılar hepsine uyacağım.(zaten uyuyodum bir kaç tanesine.)
mervedoğru söylüyo ,,
çalışamakla ilgili bilgi istiyorum çalışmak istiyorsan ortamım olması gerekir. çünkü bazı öğrecileri çogu ben çalışıyor ama çalışmıyorlar . çünkü bunların aklılar. bir şey girmiyor.çünü onunlar çalşmıyorlar psikoloji almaları gerek çünkü bir soru sordunda acba bu yanlış bir kelimemi acba doğrumu yoksa yalışmı bu sorular çünkü öğrencileri kafasın canlanıyor. çünkü konula bilgi istiyorum şimdi istiyorum,
ben açık öğretim öğrencisiyim
evde ders yapmk nasıl birşey ama zamanlı çalışmak çünkü çok çalışmak gerek bir yere gelmek istiyoran çok çalışmak gerek bide çalışmak verimli çalışmak gerek çünkü
çalışmakla ilgli bilim yok çünkü onu için bana yardım edin çalışmakla ilgili bilgi istiyorum çalışıyorum ama bir tülü zaman bulamıyorum çünkü zaman gerek evde çok çalışıyoum ama çok bilgim yokur. çalışmakla ilgili bilgi istiyorum lüfen şimdi istiorum,
Hepimizin de bildiği gibi verimli ders çalışma önemli çünkü ne kadar verimli çalışırsak hem süremizden artar hem de okulumuzda başarı ve kapasitemiz (performansımız)artar. İşte verimli ders çalışma bu yüzden önemli.
Verimli ders çalışmak için öncelikle bir düzen ve plan hazırlayıp bu plana uymalıyız. Örneğin gün salı=sosyal bilgiler ödevim=3.ünite tamamlanacak şeklinde bunlara ilişkin bir tablo hazırlamalıyız. Bu tabloda hangi dersin hangi saatte ne kadar surede yapacağımız olacak. Bu tabloyu yaptıktan sonra bu tabloya uyarak düzenli ve planlı bir çalışma programı hazırlamalıyız.
Hepimiz düzenli ve verimli ders çalışmak istiyorsak yukarıdaki gibi aklınıza gelen tüm şeyleri yapabilir değişik fikirler üretebilirsiniz. Derslerde sizlere başarı diliyorum…
ben lise 1 öğrencisiyim.okuldaki birçok arkadasım bana nasıl ders çalıştığımı soruyor.ben aslında pek fazla bir şey yapmıyorum.şöyle ki
-eve gidiyorum.önce odamı topluyorum.kıyafetlerimi asıyorum ki beni rahatsız etmesinler.daha sonra akşamdan kalan masamı ve kitaplığımı düzeltiyorum ki aradğımı buluyum.ve küçük bir kağıt çıkarıp o gün yapmam gereken ödevleri yazıyorum.sonra ders programıma bakıyrum kendime herhangi 2 ders seçiyorum.ve diyorum ki ben ödevlerimi yapıcam daha sonra bu 2derse 2 saat çalışıp soru çözecem.derslerin her birine 2 şer saat ayırıyorum.konu tekrarı ve soru.ama bakıyorum bazı derslerde 1 saat sonra canım sıkılıyor kafam almıyor .5 dk daha masada oturuyorum.bakıyorum ki olmuyor.bende kalkıyorum.yani kendmi sıkmıyorum.sırf 2saat dolmadan bu masadan kalkmıyıncam diye.ama kalkınca ne tv başına ne de pc.asla alırım kitabımı gerirye kalan süreyi kitap okuyarak geçiriri.ve tüm bunları ajandama kaydederim
01.02.2011
fizik çalışıldı test çözüldü.
bio 1 sa çılışldı.45dk kitap okundu
kimya çalışılmadı.
işte ben böyle çalışıyorum ve basarılı da oluyorum.aslında diğerlerinden pek de farklı yağtığım birşey yok.sadece neye nasıl ve ne zman çalışacağımı biliyorum ve de başarılı olmayı istiyorum.denemenizi tavsiye ederim.%100 başarı sizi bekler ama sabır gerekli hemen olmaz.pişman olmazsınız deneyin ve sonuçlarınızı yollayn.haydi herekese başarılarr….